Uw voeding is onze prioriteit

23,4 g

Gemiddelde grammage aan eiwitten per 100 gram

0,29 g

Gemiddelde grammage aan zout (natrium) per 100 gram

Onze maaltijden zijn wetenschappelijk ondersteund

Eiwit: Dé bouwstof van en voor je lichaam!


Eiwit: Dé bouwstof van en voor je lichaam!


Eiwitten zijn één van de belangrijkste en meest essentiële bouwstoffen voor je lichaam. Ze zijn nodig voor de opbouw van de lichaamseigen eiwitten.


Eiwitten zijn samengesteld uit een 22-tal verschillende aminozuren en zijn stoffen uit voeding die in de maag en darmen worden afgebroken tot aminozuren. Aminozuren worden in het bloed opgenomen en worden dan op alle plaatsen van het lichaam gebruikt als bouwstenen van nieuwe eiwitten. Die nieuwe eiwitten zijn weer nodig om bijvoorbeeld spieren, organen, bloed en allerlei stoffen in het lichaam op te bouwen.


De aanbevolen eiwitinname ligt op minimaal 0,8 gram x kg lichaamsgewicht. Internationale onderzoeken tonen aan dat dit de minimale benodigde eiwitinname per dag is voor volwassenen. En waarom dit zo belangrijk is kan je aflezen in onderstaande afbeelding.


Al onze maaltijden worden zoveel mogelijk samengesteld met ingrediënten uit de buurt.

Sarcopenie staat voor leeftijdsgebonden verlies van spiermassa, spierkracht en spierfunctie. En dit natuurlijke proces start zo rond je 30-ste levensjaar. En naarmate je ouder wordt verlies je elk jaar steeds meer spierkracht. Naast dus een portie gezonde beweging (krachtsinspanning)) is het dus van belang om elke dag voldoende eiwitten in te nemen omdat eiwitten bijdragen aan het kritische behoud van spiermassa.

Waarom is eiwit zo belangrijk voor uw patiënt en/of cliënt?

1. Spierkracht & Spiermassa


Veroudering gaat gepaard met een natuurlijk verlies van spiermassa en kracht, een aandoening bekend als sarcopenie. Voldoende eiwitinname, gecombineerd met regelmatige fysieke activiteit, kan helpen in het vertragen van spierverlies en in het behoud van spierkracht. Dit is van cruciaal belang voor volwassen en (kwetsbare) ouderen, omdat het hun welzijn kan verbeteren, hun mobiliteit (makkelijker opstaan), evenwicht behouden en hun algehele functionele onafhankelijkheid.

2. Weefselherstel en wondgenezing


Volwassen en (kwetsbare) senioren kunnen vatbaarder zijn voor verwondingen of wonden. Eiwit is essentieel voor weefselherstel en wondgenezing. Voldoende eiwitinname ondersteunt de productie van nieuwe eiwittencellen, collageen en ander bindweefsel, waardoor het genezingsproces wordt versneld en het voorkomt daarmee potentiële andere complicaties.

3. Immuunfunctie


Veroudering wordt vaak geassocieerd met een achteruitgang van de immuunfunctie, waardoor volwassenen en senioren meer vatbaar worden voor infecties en ziekten. Eiwit speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van de immuunfunctie door te helpen bij de productie van antilichamen en immuuncellen. Voldoende eiwitinname kan het immuunsysteem helpen versterken en het vermogen van het lichaam om infecties te bestrijden verbeteren.

4. Voedingsstatus


Volwassen en (kwetsbare) senioren lopen mogelijk een hoger risico op ondervoeding als gevolg van factoren zoals: verminderde eetlust, gebitsproblemen, moeite met kauwen of slikken en/of medicatie-interacties. Eiwitrijke voeding levert essentiële voedingsstoffen en helpen zo het lichaam in haar voedingsbehoeften te voorzien. Voldoende eiwitinname is cruciaal voor het behoud van de algehele gezondheid en het voorkomen van ondervoedinggerelateerde complicaties.


5. Botgezondheid


Broosheid en osteoporose gaan vaak hand in hand bij volwassen en vooral (kwetsbare) senioren. Eiwit is niet alleen belangrijk voor de spiergezondheid, maar speelt ook een zeer belangrijke rol bij het behouden van de botdichtheid en kracht. Voldoende eiwitten inname ondersteunt, samen met calcium en vitamine D, de gezondheid van de botten en kan het risico op fracturen verminderen.


6. Enzymproductie


Enzymen zijn eiwitten die chemische reacties in uw lichaam katalyseren. Eiwitten zijn bij heel veel verschillende metabolische processen betrokken, waaronder spijsvertering, energieproductie en ontgifting. Het voldoende consumeren van goede eiwitten per dag zorgt voor voldoende enzymproductie om deze vitale functies te ondersteunen.


Eet elke dag voldoende eiwit!


Je hebt net kunnen lezen hoe belangrijk het is om elke dag opnieuw voldoende eiwitten binnen te krijgen. Hoeveel eiwit jij binnen moet krijgen kan je heel makkelijk uitrekeken met onderstaande formule:


Volwassen en (kwetsbare) senioren: 1 tot 1,2 x kg lichaamsgewicht = xx gram eiwit per dag.


Stel uw cliënt of patiënt weegt 75kg dan heb je minimaal 75 gram en 90 gram eiwitten per dag dag nodig.

WETENSCHAPPELIJK

Meal and Care - Eating with a smile is er om de kwaliteit en vitaliteit van cliënten en/of patiënten te ondersteunen met gezonde, (h)eerlijke vers bereide eiwitrijke & groenterijke maaltijden voor een sterk en gezond lichaam.


En onze eiwitrijke pasta's liggen ten grondslag van deze maaltijden. 

Het belang van eiwitten neemt toe in Nederland en toch hebben bijna alle volwassenen en (kwetsbare) senioren een dagelijkse eiwitinname tekort met allerlei mogelijke gezondheidscomplicaties op latere leeftijd. Voor ouderen en senioren ligt dit gemiddelde inname tekort rond de 26 gram eiwit per dag!


Daarom zijn onze Meal & Care - Eating with a smile maaltijden zo samengesteld dat ze de essentiële aminozuren bevatten waaronder de belangrijke BCAA’s, Branched Chain Amino Acids. En ondersteunt door de wetenschap!


En deze BCAA’s zijn wetenschappenlijk bewezen aminozuren die een belangrijke bijdragen hebben op je spiermassa, spierkracht, spiercoördinatie, uithoudingsvermogen en vitaliteitB.

4 bewezen voordelen van BCAA's(vertakte aminozuren)


Studies tonen aan dat BCAA's de spiergroei kunnen verhogen, pijn en vermoeidheid kunnen verminderen, spierafbraak kunnen voorkomen en de gezondheid van de lever kunnen ondersteunen. Van de negen essentiële aminozuren worden er drie beschouwd als vertakte aminozuren (BCAA's): leucine, isoleucine en valine.


1. Spiergroei


    De BCAA leucine activeert een bepaalde route in het lichaam die de spiereiwitsynthese stimuleert, wat het proces is van het maken van spieren. BCAA's zijn dus hele belangrijke bouwstenen van eiwitten, die bijdragen aan de instandhouding en opbouw van spiermassa (1).


    Samengevat:

    BCAA's ondersteunen de spiergroei.


    2. Verminderde Spierpijn


      Het is niet ongewoon om je een dag of twee na een training pijnlijk te voelen, vooral als je trainingsroutine nieuw is. Deze pijn wordt vertraagde spierpijn (DOMS) genoemd, die zich 12 tot 24 uur na de training ontwikkelt en tot 72 uur kan duren (2).


      De theorie achter DOMS is het resultaat van kleine scheurtjes in de spieren na het (intensief) bewegen en/of sporten. Het onderzoek geeft aan dat het eigenlijk gerelateerd kan zijn aan het bindweefsel geassocieerd met de spier in plaats van de eigenlijke spier zelf (3).


      Van BCAA's is aangetoond dat ze spierschade verminderen, wat kan helpen de lengte en ernst van DOMS te verminderen. Verschillende studies tonen aan dat BCAA's de eiwitafbraak tijdens inspanning verminderen en de niveaus van creatinekinase verlagen, wat een indicator is van spierschade (4, 5).


      Samengevat:

      Voeding met BCAA's kan spierpijn verminderen door schade in getrainde spieren te verminderen.


      3. Verminderde Inspanningsvermoeidheid


      BCAA's kunnen helpen spierpijn door inspanning te verminderen, kunnen ze ook helpen bij het verminderen van door inspanning veroorzaakte vermoeidheid.


      Iedereen ervaart op een gegeven moment vermoeidheid en uitputting door inspanning. Hoe snel u moe wordt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de intensiteit en duur van de training, omgevingsomstandigheden en uw voedings- en fitnessniveau (6). Je spieren gebruiken BCAA's tijdens het sporten, waardoor de niveaus in je bloed afnemen. Wanneer de bloedspiegels van BCAA's dalen, nemen de niveaus van het essentiële aminozuur tryptofaan in uw hersenen toe (7).


      In je hersenen wordt tryptofaan omgezet in serotonine, een chemische stof in de hersenen waarvan wordt gedacht dat het bijdraagt aan de ontwikkeling van vermoeidheid tijdens het sporten (8, 9). In twee studies ervoeren deelnemers die werden aangevuld met BCAA's een vermindering van centrale vermoeidheid, wat resulteerde in verbeterde atletische prestaties (10, 11).


      Samengevat:

      BCAA's kunnen de niveaus van bepaalde chemicaliën in de hersenen veranderen, zoals serotonine, wat nuttig kan zijn bij het verminderen van door inspanning veroorzaakte vermoeidheid.


      4. Voorkomen Spierafbraak


      BCAA's kunnen spierafbraak of -afbraak helpen voorkomen. Spiereiwitten worden voortdurend afgebroken en opnieuw opgebouwd (gesynthetiseerd). De balans tussen spiereiwitafbraak en synthese bepaalt de hoeveelheid eiwit in spieren (12).


      Spierafbraak of -afbraak treedt op wanneer de eiwitafbraak de spiereiwitsynthese overschrijdt. Spierafbraak is een teken van ondervoeding en treedt op bij chronische infecties, kanker, periodes van vasten en als een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces (13, 14). Bij mensen zijn BCAA's goed voor 35% van de essentiële aminozuren in spiereiwitten. Ze zijn goed voor 40% tot 45% van de totale aminozuren die je lichaam nodig heeft (15, 16).


      Daarom is het belangrijk dat de BCAA's en andere essentiële aminozuren voldoende worden ingenomen, helemaal in tijden van spierafbraak om het te stoppen of om de progressie ervan te vertragen.


      Samengevat:

      Verschillende studies ondersteunen het gebruik van BCAA's voor het remmen van spiereiwitafbraak. Dit kan de gezondheidsresultaten en de kwaliteit van leven in bepaalde populaties verbeteren, zoals bij volwassenen en senioren of bijv. bij mensen met aandoeningen als ondervoeding (17, 18).

      Natriumarm (zoutarm)

      Je lichaam heeft natrium nodig, maar kan het niet zelf aanmaken. Je moet het dus uit voeding halen (1,2).


      Natrium is belangrijk voor een goede werking van je lichaam, met name voor het handhaven van de vochtbalans en het reguleren van de bloeddruk en voor een goede werking van spier- en zenuwcellen.


      Helaas krijgen mensen heel vaak te veel natrium binnen. Dit kan onder meer leiden tot een hoge bloeddruk, nierproblemen en hart- en vaatziekten.

      Ongeveer 80% van de Nederlandse bevolking meer binnenkrijgt dan het maximum van 2,4 gram natrium per dag. En een overschot aan natrium kan tot verschillende klachten leiden, zoals:

      • Een hoge bloeddruk
      • Nierziekten
      • Botontkalking
      • Een hoger risico op hart- en vaatzieken


      In zijn algemeenheid en helemaal in de zorg is het essentieel voor je gezondheid om niet te weinig, maar ook zeker niet te veel natrium binnen te krijgen. Je wilt dus dat je inname in balans is. Onze eiwitrijke pasta's zijn natrium arm en dragen zo bij aan die balans. 


      Completer gaat het niet worden!!

      Bron: (1) Voedingscentrum & (2) IVG

      ONTZORGEN


      Meal&Care - Eating with a smile eiwitrijke pasta's mogen niet ontbreken op jouw menukaart. 


      EIWITTEN

      Met onze pasta's serveert u per 100 gram al 23,4 gram eiwit met een compleet aminozuurprofiel om de spiereiwitsynthese te maximaliseren1.


      Veel mensen in de zorg of patiënten (bijv. voor en na een operatie) krijgen dagelijks te weinig eiwitten binnen. En eiwitten zijn belangrijk omdat ze bijdragen aan het behoud en groei van gezonde en sterke spieren en je vitaliteit. Eiwitten zorgen continue voor een goed en snel herstel van je spieren, bijv. na het sporten. Eiwitten ondersteunen je ook in het behoud van je spiermassa als je wilt afvallen. En wist je dat eiwitten een belangrijk onderdeel zijn van je weerstand en voor het (sneller) herstellen na bijv. een ziekte of operatie?


      Met de eiwitrijke pasta's van Meal & Care serveert vervult u heel gemakkelijk de gemiddelde dagelijkse eiwitbehoefte van uw zorgbewoner en/of patiënt! 


      NATRIUMARM

      Onze pasta zijn ook natriumarm en indien geweest kunnen wij samen met u maaltijdcomponenten

      ontwikkelen om nog lager te gaan dan de 0,3 gram zout per 100 gram.


      ONTZORGEN

      Kortom, met uw keuze voor Meal & Care serveert u als zorginstelling in een paar minuten overheerlijke en gezonde maaltijden op het bord van de zorgbewoner en/of patient. Een maaltijd boordevol hele belangrijke eiwitten.


      Eating with a smile 😁 !

      Wij brengen duurzame voeding en duurzame zorg bij elkaar

      Onze missie

      Het ondersteunen en onderhouden (ontzorgen)van het menselijk lichaam met verse bereide maaltijden boordevol essentiële voedingsstoffen, voor een gezond en sterk lichaam om een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te ervaren.

      Waarom ons?

      • Enige speler met eiwitrijke en groenterijke vers bereide maaltijden.
      • Unieke samenstelling plantaardige eiwittenbron (met hoog BCAA's).
      • Wetenschappelijk ondersteund
      • 40 jaar ervaring

      Onze partners

      Tasttoemetemboss1
      health-valley-netherlands-logo-560x392
      Martini ziekenhuius

      PROEFPAKKET*

      Ook geïnteresseerd geraakt in onze maaltijden? En wil je graag een gratis proefpakket ontvangen?

      Vul dan onderstaand formulier in of bel één van ons.


      Telefoonnummer085 060 2455

      *Proefpakket kunnen alleen worden aangevraagd door bedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

       
       
       
       
       
       
      Meal & Care

      2023 Copyright © Alle rechten voorbehouden

      Meal & Care

      Antwoordnummer 84221

      8422 ZX NIJEBERKOOP

      Mail ons: info@mealandcare.nl

      Bel ons: 085 060 2455

      KvK: 90641795

      MEMBER OF