Uw voeding

is onze prioriteit

45 g

Gemiddelde grammage aan eiwitten per maaltijd

153 g

Gemiddelde grammage aan groente per maaltijd

Onze maaltijden zijn wetenschappelijk ondersteund

ONZE INGREDIËNTEN


Duurzaamheid

Al onze maaltijden worden zoveel mogelijk samengesteld met ingrediënten uit de buurt.

De ingrediënten die wij gebruiken komen dan ook zoveel mogelijk uit Nederland en de daaromheen liggende landen.

Dit vinden wij belangrijk omdat ook wij willen bijdragen aan een verbeterend klimaat. Vandaar ook dat plantaardige eiwitten aan de basis staan van al onze maaltijden. En dit zonder in te leveren op de belangrijke essentiële aminozuren die jouw lichaam elke dag nodig heeft.

VERS BEREID

Experience you can trust


Al onze maaltijden worden vers bereid en onder een constante druk (atmosfeer) geconserveerd waardoor wij de versheid en voedingswaarden van onze maaltijden maximaal kunnen behouden en borgen.

Maaltijden boordevol groenten

Groenten zijn onmisbaar in een compleet dieet, ook voor de bewoners van een woonzorgcentrum. Door kauw- en slikproblemen of een verminderde motoriek is het voor sommige ouderen niet altijd gemakkelijk om groenten te eten in hun klassieke vorm. En slechts 36% van de ouderen haalt niet de gewenste 200 gram aan groenten per dag. 

En ook de Maag, Lever, Darm stichting onderschrijft 7 gezondheidsvoordelen van groente (en fruit):

1. Rijk aan Vezels


Groente en fruit bevatten veel vezels. En vezels zijn - zoals eerder genoemd - belangrijk voor een goede spijsvertering. Ze dragen bij aan een soepele stoelgang.

2. Microbioom


Ook zijn vezels uit groente en fruit het lievelingskostje van ons microbioom. En een gezond microbioom is essentieel voor je algehele gezondheid. Een gezond microbioom helpt onder andere bij het gezond houden van de darmwand en het ondersteunen van het afweersysteem.

3. Laag in Caloriën


Groente en fruit zijn hoog in voedingswaarde, maar laag in calorieën. Daarom mag je er ook zoveel van eten.

4. Verzadigend


Als vezels in de dikke darm terecht komen worden de fermenteerbare vezels afgebroken door de darmbacteriën. De vezels in groente en fruit zorgen voor een verzadigend gevoel. 

4. Rijk aan Vitaminen & Mineralen


Groente (en fruit) staan bekend om de vele vitamines en mineralen die ze bevatten. Deze vitamines en mineralen zijn onmisbaar voor allerlei processen in het lichaam. Zo spelen ze een rol bij de groei, het onderhoud en een goede werking van het lichaam. Groente (en fruit) kunnen het  afweersysteem een handje helpen door het aanbieden van de vitamines en mineralen die ze bevatten. Vitamines en mineralen zijn essentiële voedingstoffen. Het lichaam zelf maakt ze niet of onvoldoende aan. Het is dus belangrijk om ze via de voeding binnen te krijgen, om zo geen tekorten te krijgen.


5. Stabiele bloedsuikerspiegel


De vezels en andere complexe (ook wel langzame) koolhydraten in groente zorgen ervoor dat suikers minder snel worden opgenomen in het bloed. En voorkomen zo dat er een piek ontstaat in het bloedsuikerniveau. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabieler.


6. Beschermende Werking


Uit veel onderzoek is aangetoond; wie dagelijkse veel groente en fruit eet heeft en lager risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en aandoeningen. Het biedt bescherming tegen verschillende aandoeningen, zoals spijsverteringsziekten als darmkanker, maar ook hartziekten of een beroerte. Welke eigenschap van groente en fruit deze beschermende effecten geeft is niet duidelijk. Het gaat waarschijnlijk om een combinatie van alle voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen.


 Bron: Maag, Lever, Darm Stichting

Eiwit: Dé bouwstof van en voor je lichaam!


Eiwit: Dé bouwstof van en voor je lichaam!


Eiwitten zijn één van de belangrijkste en meest essentiële bouwstoffen voor je lichaam. Ze zijn nodig voor de opbouw van de lichaamseigen eiwitten.


Eiwitten zijn samengesteld uit een 22-tal verschillende aminozuren en zijn stoffen uit voeding die in de maag en darmen worden afgebroken tot aminozuren. Aminozuren worden in het bloed opgenomen en worden dan op alle plaatsen van het lichaam gebruikt als bouwstenen van nieuwe eiwitten. Die nieuwe eiwitten zijn weer nodig om bijvoorbeeld spieren, organen, bloed en allerlei stoffen in het lichaam op te bouwen.


De aanbevolen eiwitinname ligt op minimaal 0,8 gram x kg lichaamsgewicht. Internationale onderzoeken tonen aan dat dit de minimale benodigde eiwitinname per dag is voor volwassenen. En waarom dit zo belangrijk is kan je aflezen in onderstaande afbeelding.


Al onze maaltijden worden zoveel mogelijk samengesteld met ingrediënten uit de buurt.

Sarcopenie staat voor leeftijdsgebonden verlies van spiermassa, spierkracht en spierfunctie. En dit natuurlijke proces start zo rond je 30-ste levensjaar. En naarmate je ouder wordt verlies je elk jaar steeds meer spierkracht. Naast dus een portie gezonde beweging (krachtsinspanning)) is het dus van belang om elke dag voldoende eiwitten in te nemen omdat eiwitten bijdragen aan het kritische behoud van spiermassa.

Waarom is eiwit zo belangrijk voor uw patiënt en/of cliënt?

1. Spierkracht & Spiermassa


Veroudering gaat gepaard met een natuurlijk verlies van spiermassa en kracht, een aandoening bekend als sarcopenie. Voldoende eiwitinname, gecombineerd met regelmatige fysieke activiteit, kan helpen in het vertragen van spierverlies en in het behoud van spierkracht. Dit is van cruciaal belang voor volwassen en (kwetsbare) ouderen, omdat het hun welzijn kan verbeteren, hun mobiliteit (makkelijker opstaan), evenwicht behouden en hun algehele functionele onafhankelijkheid.

2. Weefselherstel en wondgenezing


Volwassen en (kwetsbare) senioren kunnen vatbaarder zijn voor verwondingen of wonden. Eiwit is essentieel voor weefselherstel en wondgenezing. Voldoende eiwitinname ondersteunt de productie van nieuwe eiwittencellen, collageen en ander bindweefsel, waardoor het genezingsproces wordt versneld en het voorkomt daarmee potentiële andere complicaties.

3. Immuunfunctie


Veroudering wordt vaak geassocieerd met een achteruitgang van de immuunfunctie, waardoor volwassenen en senioren meer vatbaar worden voor infecties en ziekten. Eiwit speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van de immuunfunctie door te helpen bij de productie van antilichamen en immuuncellen. Voldoende eiwitinname kan het immuunsysteem helpen versterken en het vermogen van het lichaam om infecties te bestrijden verbeteren.

4. Voedingsstatus


Volwassen en (kwetsbare) senioren lopen mogelijk een hoger risico op ondervoeding als gevolg van factoren zoals: verminderde eetlust, gebitsproblemen, moeite met kauwen of slikken en/of medicatie-interacties. Eiwitrijke voeding levert essentiële voedingsstoffen en helpen zo het lichaam in haar voedingsbehoeften te voorzien. Voldoende eiwitinname is cruciaal voor het behoud van de algehele gezondheid en het voorkomen van ondervoedinggerelateerde complicaties.


5. Botgezondheid


Broosheid en osteoporose gaan vaak hand in hand bij volwassen en vooral (kwetsbare) senioren. Eiwit is niet alleen belangrijk voor de spiergezondheid, maar speelt ook een zeer belangrijke rol bij het behouden van de botdichtheid en kracht. Voldoende eiwitten inname ondersteunt, samen met calcium en vitamine D, de gezondheid van de botten en kan het risico op fracturen verminderen.


6. Enzymproductie


Enzymen zijn eiwitten die chemische reacties in uw lichaam katalyseren. Eiwitten zijn bij heel veel verschillende metabolische processen betrokken, waaronder spijsvertering, energieproductie en ontgifting. Het voldoende consumeren van goede eiwitten per dag zorgt voor voldoende enzymproductie om deze vitale functies te ondersteunen.


Eet elke dag voldoende eiwit!


Je hebt net kunnen lezen hoe belangrijk het is om elke dag opnieuw voldoende eiwitten binnen te krijgen. Hoeveel eiwit jij binnen moet krijgen kan je heel makkelijk uitrekeken met onderstaande formule:


Volwassen en (kwetsbare) senioren: 1 tot 1,2 x kg lichaamsgewicht = xxgram eiwit per dag.


Stel uw cliënt of patiënt weegt 75kg dan heb je minimaal 75 gram en 90 gram eiwitten per dag dag nodig.

WETENSCHAPPELIJK

Meal and Care - Eating with a smile is er om de kwaliteit en vitaliteit van cliënten en/of patiënten te ondersteunen met gezonde, (h)eerlijke vers bereide eiwitrijke & groenterijke maaltijden voor een sterk en gezond lichaam.


Al onze maaltijden zijn extra eiwitrijk en kennen onze eigen unieke samengestelde plantaardige eiwitbronnen.

Het belang van eiwitten neemt toe in Nederland en toch hebben bijna alle volwassenen en (kwetsbare) senioren een dagelijkse eiwitinname tekort met allerlei mogelijke gezondheidscomplicaties op latere leeftijd. Voor ouderen en senioren ligt dit gemiddelde inname tekort rond de 26 gram eiwit per dag!


Daarom zijn onze Meal & Care - Eating with a smile maaltijden zo samengesteld dat ze de essentiële aminozuren bevatten waaronder de belangrijke BCAA’s, Branched Chain Amino Acids. En ondersteunt door de wetenschap!


En deze BCAA’s zijn wetenschappenlijk bewezen aminozuren die een belangrijke bijdragen hebben op je spiermassa, spierkracht, spiercoördinatie, uithoudingsvermogen en vitaliteitB.

4 bewezen voordelen van BCAA's(vertakte aminozuren)


Studies tonen aan dat BCAA's de spiergroei kunnen verhogen, pijn en vermoeidheid kunnen verminderen, spierafbraak kunnen voorkomen en de gezondheid van de lever kunnen ondersteunen. Van de negen essentiële aminozuren worden er drie beschouwd als vertakte aminozuren (BCAA's): leucine, isoleucine en valine.


1. Spiergroei


  De BCAA leucine activeert een bepaalde route in het lichaam die de spiereiwitsynthese stimuleert, wat het proces is van het maken van spieren. BCAA's zijn dus hele belangrijke bouwstenen van eiwitten, die bijdragen aan de instandhouding en opbouw van spiermassa (1).


  Samengevat:

  BCAA's ondersteunen de spiergroei.


  2. Verminderde Spierpijn


   Het is niet ongewoon om je een dag of twee na een training pijnlijk te voelen, vooral als je trainingsroutine nieuw is. Deze pijn wordt vertraagde spierpijn (DOMS) genoemd, die zich 12 tot 24 uur na de training ontwikkelt en tot 72 uur kan duren (2).


   De theorie achter DOMS is het resultaat van kleine scheurtjes in de spieren na het (intensief) bewegen en/of sporten. Het onderzoek geeft aan dat het eigenlijk gerelateerd kan zijn aan het bindweefsel geassocieerd met de spier in plaats van de eigenlijke spier zelf (3).


   Van BCAA's is aangetoond dat ze spierschade verminderen, wat kan helpen de lengte en ernst van DOMS te verminderen. Verschillende studies tonen aan dat BCAA's de eiwitafbraak tijdens inspanning verminderen en de niveaus van creatinekinase verlagen, wat een indicator is van spierschade (4, 5).


   Samengevat:

   Voeding met BCAA's kan spierpijn verminderen door schade in getrainde spieren te verminderen.


   3. Verminderde Inspanningsvermoeidheid


   BCAA's kunnen helpen spierpijn door inspanning te verminderen, kunnen ze ook helpen bij het verminderen van door inspanning veroorzaakte vermoeidheid.


   Iedereen ervaart op een gegeven moment vermoeidheid en uitputting door inspanning. Hoe snel u moe wordt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de intensiteit en duur van de training, omgevingsomstandigheden en uw voedings- en fitnessniveau (6). Je spieren gebruiken BCAA's tijdens het sporten, waardoor de niveaus in je bloed afnemen. Wanneer de bloedspiegels van BCAA's dalen, nemen de niveaus van het essentiële aminozuur tryptofaan in uw hersenen toe (7).


   In je hersenen wordt tryptofaan omgezet in serotonine, een chemische stof in de hersenen waarvan wordt gedacht dat het bijdraagt aan de ontwikkeling van vermoeidheid tijdens het sporten (8, 9). In twee studies ervoeren deelnemers die werden aangevuld met BCAA's een vermindering van centrale vermoeidheid, wat resulteerde in verbeterde atletische prestaties (10, 11).


   Samengevat:

   BCAA's kunnen de niveaus van bepaalde chemicaliën in de hersenen veranderen, zoals serotonine, wat nuttig kan zijn bij het verminderen van door inspanning veroorzaakte vermoeidheid.


   4. Voorkomen Spierafbraak


   BCAA's kunnen spierafbraak of -afbraak helpen voorkomen. Spiereiwitten worden voortdurend afgebroken en opnieuw opgebouwd (gesynthetiseerd). De balans tussen spiereiwitafbraak en synthese bepaalt de hoeveelheid eiwit in spieren (12).


   Spierafbraak of -afbraak treedt op wanneer de eiwitafbraak de spiereiwitsynthese overschrijdt. Spierafbraak is een teken van ondervoeding en treedt op bij chronische infecties, kanker, periodes van vasten en als een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces (13, 14). Bij mensen zijn BCAA's goed voor 35% van de essentiële aminozuren in spiereiwitten. Ze zijn goed voor 40% tot 45% van de totale aminozuren die je lichaam nodig heeft (15, 16).


   Daarom is het belangrijk dat de BCAA's en andere essentiële aminozuren voldoende worden ingenomen, helemaal in tijden van spierafbraak om het te stoppen of om de progressie ervan te vertragen.


   Samengevat:

   Verschillende studies ondersteunen het gebruik van BCAA's voor het remmen van spiereiwitafbraak. Dit kan de gezondheidsresultaten en de kwaliteit van leven in bepaalde populaties verbeteren, zoals bij volwassenen en senioren of bijv. bij mensen met aandoeningen als ondervoeding (17, 18).

   ONTZORGEN


   Meal&Care - Eating with a smile zijn complete vers bereide maaltijden incl. zeer belangrijke eiwitten en boordevol groenten.


   EIWITTEN

   Al onze maaltijden bevatten tussen de 40 en 50 gram eiwit. Het is aanbevolen om minimaal ≥ 40 gram eiwit in te nemen om de spiereiwitsynthese te maximaliseren1.


   Veel mensen in de zorg of patiënten (bijv. voor en na een operatie) krijgen dagelijks te weinig eiwitten binnen. En eiwitten zijn belangrijk omdat ze bijdragen aan het behoud en groei van gezonde en sterke spieren en je vitaliteit. Eiwitten zorgen continue voor een goed en snel herstel van je spieren, bijv. na het sporten. Eiwitten ondersteunen je ook in het behoud van je spiermassa als je wilt afvallen. En wist je dat eiwitten een belangrijk onderdeel zijn van je weerstand en voor het (sneller) herstellen na bijv. een ziekte of operatie?


   Met de maaltijden van Meal & Care vervult u de gemiddelde dagelijkse eiwitbehoefte van uw zorgbewoner en/of patiënt voor gemiddeld 80%!


   GROENTEN

   Naast onze eiwitten stoppen wij dus ook erg veel en lekkere groenten in onze maaltijden. Groenten zijn goed voor je gezondheid en wel om verschillende redenen:


   • Zo bevatten groenten veel vitaminen en mineralen, zoals bijv. vitamine A en/of C maar ook belangrijke mineralen als bijv. ijzer, calcium en/of foliumzuur
   • Groenten bevatten veel vezels die goed zijn voor je stoelgang, je bloedsuikerspiegel en vezels geven je een voller gevoel na de maaltijd.


   Het advies voor volwassen is om per dag 250 gram groenten te eten. Onze maaltijden bevatten gemiddeld 153 gram aan groenten dus krijgt de cliënt en/of patiënt al meer dan 60% van je dagelijkse groenten inname verzorgt.


   ONTZORGEN

   Kortom, met uw keuze voor Protaste Premium Protein Meals serveert u als zorginstelling in een paar minuten overheerlijke en gezonde maaltijden op het bord van de zorgbewoner en/of patient. Een maaltijd boordevol hele belangrijke eiwitten en lekkere groenten.

   Wij brengen duurzame voeding en duurzame zorg bij elkaar

   Onze missie

   Het ondersteunen en onderhouden (ontzorgen)van het menselijk lichaam met verse bereide maaltijden boordevol essentiële voedingsstoffen, voor een gezond en sterk lichaam om een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te ervaren.

   Waarom ons?

   • Enige speler met eiwitrijke en groenterijke vers bereide maaltijden.
   • Unieke samenstelling plantaardige eiwittenbron (met hoog BCAA's).
   • Wetenschappelijk ondersteund
   • 40 jaar ervaring

   PROEFPAKKET*

   Ook geïnteresseerd geraakt in onze maaltijden? En wil je graag een gratis proefpakket ontvangen?

   Vul dan onderstaand formulier in of bel één van ons.


   Telefoonnummer085 060 2455

   *Proefpakket kunnen alleen worden aangevraagd door bedrijven ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

    
    
    
    
    
    

   2023 Copyright © Alle rechten voorbehouden

   Meal & Care

   Antwoordnummer 84221

   8422 ZX NIJEBERKOOP

   Mail ons: info@mealandcare.nl

   Bel ons: 085 060 2455

   KvK: 90641795

   MEMBER OF